Suli Jóga

 

Az iskolás jógaórákra 6 éves koruktól várjuk a gyerekeket. A mai gyerekek már nagyon sok tárgyi tudással rendelkeznek, de sokszor tapasztalom, hogy például az érzelmek kifejezése, illetve felismerése terén már kevéssé járatosak. A jóga azért fantasztikus eszköz, mert egyszerre ad lehetőséget az érzelmi intelligencia fejlesztésére, tárgyi tudás bővítésére és mozgásfejlesztésére. 5 éves koruk után, de 6 éves korukra már egészen biztosan, sokkal hamarabb rá lehet venni egy kis mozgásra a gyerekeket, ha a jógaórán sok tárgyi tudást adunk át. Ilyenkor, olyanok, mint a szivacs erre lehet alapozni. Ezért a sulis jógaórák alapját már inkább egy őket érdeklő téma, probléma, vágy, cél köré érdemes szervezni.

Pl: Ma olyan dolgokat tanulunk:

• amitől több barátod lesz

• jobb jegyeid lesznek

• sokáig maradsz fiatal

• különleges képességeid lesznek

• amitől nem izgulsz matek dolgozat előtt….

Az iskolások már sokszor terápiás jelleggel járnak jógára, hiszen a sok üléstől, hanyag tartástól már gerincferdüléssel vagy egyéb tartáshibából eredő problémával küzdenek. Ezek orvoslására, javítására remek ászanák, pózok vannak, amivel megtaníthatjuk őket a helyes testtartásra, helyes ülésre, állásra. A jóga egy szimmetrikus mozgásforma, ami nagyon fontos az iskoláskorú gyerekeknél, hiszen nem terheli egyoldalúan a fejlődő, növésben lévő csontozatot, izomzatot. A sulis korosztály kedveli ezt a mozgásformát, mert ilyen gyakorlatokkal az iskolában nem találkoznak, és szeretik magukat új dolgokban kipróbálni. Mivel jógaórán soha nincs verseny, ezért a visszahúzódóbb, kevésbé magabiztos gyerekek is szívesen járnak, hiszen alapelv, hogy mindenkit saját magához mérünk, nem a többiekhez. Érdekes tapasztalat ez a túl sok önbizalommal rendelkezők számára is, hiszen ezen az órán biztosan lesz olyan gyakorlat, ami nem megy elsőre, illetve, amelyet csak lassan és az erő visszafogásával, lassú adagolásával lehet elvégezni. Természetesen nagyon sokat játszunk, játszva jógázunk, mert a nevetés, a vicc ennél a korosztálynál biztos befutó!:-)

Szorongás oldás

A mai gyerekekben nagyon sok feszültség van. Ez természetesen adódik a pszichológia fejlődésükből, hiszen sok mindent át kell élniük, meg kell küzdeniük ahhoz, hogy lelkükben egy egészséges immunrendszer kialakuljon. Sajnos ezen a természetes folyamaton túl, a mai világ, iskolarendszer, társadalom egyre inkább úgy tekint a gyerekekre, mintha kicsi felnőttek lennének. Olyan elvárások, olyan leterheltség várja őket az iskolában, mint a szüleiket az állandóan versengő munkaerőpiacon. A világ a tökéletest várja el mindenhol, mindenkitől. Ez pedig nagyon ártalmas. A versenyben mindig csak egy lehet boldog. Az, aki nyert. Pedig egy csapat, ahol mindenkinek vannak különleges képességei, tehetségei sokkal többre képes, mint egyetlen a tökéletességbe belefeszülő ember. Ezt az együttet, ezt a versengésmentességet, a saját tehetségünk felismerését, megtalálását igyekszünk minden suli jóga órán megtapasztalni. Azokon a gyakorlati technikákon- légzőgyakorlatok, stresszoldó pózok- túl a relaxáció eszközével igyekszünk megmutatni és felfedeztetni a gyerekekkel csodálatos belső világukat. Megtanulják felismerni a jelzéseket és azokat megélni, megérteni. Minden órán lehet panaszkodni és hálát adni. A jó és rossz hírek híradójában, mindenki beszélhet. Ezek néha banálisnak tűnhetnek, de fontosak, hiszen a héten egyszer egy egész csoport az ő bánatára vagy örömére figyelt. Szerintem, ahogy minden más „oktatásban” is fontos az oktató és a gyerekek közötti bizalmas kapcsolat. Az oktató mégiscsak felnőtt, de nem ítélkezik. Lehet neki akár anyuról vagy apuról, a tesóról, a tanár néniről is panaszkodni. Itt ki lehet ereszteni a gőzt.

Hogyan lehet jelentkezni?

A Suli Jóga órákra bejelentkezni nem kell. Csatlakozni a csoporthoz bármikor lehet év közben is, hiszen ez nem egy "tanfolyam" mindenki a saját tempója és adottságai szerint halad.

Milyen öltözet szükséges?

Kényelmes pamut alsó és felső. Cipőre nincs szükség, mezítláb jógázunk.

Mennyibe kerül?

Aktuális óradíj 1500Ft/gyerek/alkalom

Bérlet: 5600Ft/4 alkalom mely 6 hétig érvényes

Milyen hosszú egy jógaóra?

Egy suli jóga óra 60 perc

Ki vezeti a foglalkozást?

Az órát Solymosiné Hoós Gabriella gyermekjóga oktató tartja

Még kérdésem van! Hogyan tudok bővebb információt kapni?

 Az oktatónál telefonon: 06703140368

vagy a grubedlijatszo@gmail.com email címen